Deze blog is een vervolg van Resultaten van de enquête – Deel 1. Toen ik de enquête aan het opstellen was heb ik gelijk de meest waardevolle tips gevraagd aan de ervaren moeders.

 1. Wat had je graag willen weten voordat je een baby kreeg? 
 2. Welke dingen zou je anders hebben gedaan als je terugkijkt?

In deze blog lees je de antwoorden op de eerste vraag met betrekking tot de kraamtijd.

Zou het zo kunnen zijn dat omdat de enquête online plaats heeft gevonden de vrouwen eerlijker zijn geweest dan bij een gesprek face-to-face? Wie weet…. De tips zijn ‘ongecensureerd’ en niet aangepast (op enkele typefoutjes na). Het zijn namelijk niet mijn tips maar de beste tips van andere ervaren moeders.

Wat had je graag willen weten voordat je een baby kreeg?

 • Marieke: “Dat ik na de bevalling tijd nodig zou hebben om de rollercoaster van emoties te verwerken. Dat het echt geen schande zou zijn om de borstvoeding te stoppen toen ik mij er niet goed door voelde. Dat de kraamvisites zeer intensief kunnen zijn. Dat het herstel van een ongeplande keizersnede min. 6 maanden duurt.”

 • Ellen: “Dat je echt moet genieten van je kraamtijd, je ‘coconnetje’ en rust nemen. Verder wat tips voor slaap en ritme. “

 • Sanne: “De impact die het kan hebben op je lichaam, dat je in het kraambed echt fysiek heel veel pijn kunt hebben omdat je bijvoorbeeld een week niet kunt poepen…”

 • Roos: “Waar de uit knop zit? Bij de eerste had ik wel beter willen weten wat we wel en niet nodig hadden. De standaard uitzet lijstjes kloppen naar mijn mening niet echt.. misschien iets meer over de periode na je bevalling en het ontzwangeren. Iets meer know how voor alternatieve voedingen als je baby slecht eet en er niet goed op reageert.“ 

 • Aantje: “Hoe moe ik zou zijn.”

 • Feline: “Een baby huilt alleen als er iets aan de hand is en de consultatiebureaumethode van ‘laten huilen’ is hiervoor geen oplossing maar een gebrek aan kennis. Acceptabel is 10 tot 15 min huilen, want huilen is de enige manier van uiten voor een baby. Als je borstvoeding geeft is het fijn om zsm een afspraak met een lactatie deskundige te hebben. Iedereen kan borstvoeding geven! Koorts hoeft niet altijd slecht te zijn en heeft een functie juist bij jonge kinderen ivm de ontwikkeling van het immuun systeem. Probiotica en de invloed van antibiotica. Dit is trouwens verboden om kenbaar te maken aan mensen die geen therapeutische achtergrond hebben ivm wetgeving. Meer over inentingen en antroposofische alternatieven. Alternatief voor paracetamol. Geboortetrauma en dat je er iets aan kunt doen. Wollen onderkleding.”

 • Mirthe: “Meer informatie over de kenmerken van de eerste weken (aantal voeding, slaapgedrag, behoeftes, etc.) En dat je niet gelijk op een roze wolk zit als je baby net geboren is. En dat het niet erg is dat je aan de hele situatie moet wennen.”

 • Aniek: “Waar vind ik goede websites met info ipv allerlei forums. Meer informatie over lichamelijk herstel en vooral de nadrukkelijke boodschap dat je de eerste week zo min mogelijk moet traplopen.”

 • Babet: “Wat betekenen de verschillende huiltjes, advies over baby even kort laten huilen als je zeker weet dat hij/zij moe is, draagdoek vs draagzak, knooptechnieken draagdoek, pieperige ademhaling vlak na geboorte is normaal, hoe tijd voor jezelf te maken.”

 • Elske: “Ik had graag meer informatie willen hebben over de mogelijkheden van verlof, meer voorbereid willen zijn op de borstvoeding, meer egoïstisch willen zijn (nee het bezoek komt nu niet uit), dus meer willen weten van de rust die je nodig hebt met je nieuwe gezin.” 

 • Marlies: “Meer over de bevalling, wat het met je doet. Maar ook wat kan een papa verwachten en hoe kan hij omgaan met de gehele situatie en met zijn vrouw voor, tijdens en na de bevalling en kraamweek. Maar ook het stuk over borstvoeding. Voor jezelf opkomen. 

 • Heleen: “Dat het belangrijk is dat je ruim van te voren op zoek gaat naar een oppas/gastouder/kinderopvang, want dat vond ik een hele moeilijk beslissing. En dat het echt veel zwaarder is als de familie waar je op terug kan vallen ver weg woont. Dat je niet twee uur moet borstvoeden, maar maximaal een half uur. Dat het niet raar is om in de eerste twee weken alles aan je partner over te laten, ook al heb je geen hechtingen en voel je je fysiek alleen een beetje wiebelig.” 

 • Doortje: “De meeste moeders doen alsof het een grote roze wolk is als je baby er net is. Deels is het ook zo maar er zit ook een keerzijde aan dat het soms hartstikke zwaar is en is het niet altijd leuk. Ik heb gevoelens gehad als van waar ben ik aan begonnen, kan ik dit wel? Toen ik daar over sprak met vriendinnen werd dit gelukkig beaamt dat zij dit ook hadden gehad. Ik heb het idee dat het een beetje taboe is om te zeggen dat het soms gewoon zwaar en iets minder leuk is.  

 • Romi: “Klinkt heel zoetsappig, maar ik had graag eerder geweten dat ik een baby zo leuk vind. 

 • Lott: “Wat er verplicht is (of niet) en waarom qua vitamine K na de geboorte. Hoe beter borstvoeding geven. Wat er mogelijk was qua luiers en voeding.” 

 • Anke: “Dat vooral de eerste dagen na de bevalling erg heftig zijn (vond ik) en dat viel dus best even tegen! “

 • Ise: “Dat inbaker slaapzakken geweldig zijn, dat je echt je oude leven even op een laag pitje moet zetten.” 

 • Willemijn: ”Wat kan ik wat betreft sporten tijdens mijn zwangerschap en vlak daarna.”

 • Maartje: “Ik had meer willen weten over wat te doen met prikkelgevoelige babies. Over inbakeren. En Bijvoorbeeld dat dragen kan helpen ipv leren slapen door te laten huilen wat ze adviseren op het bureau. Dat heb ik met de 2e dus niet gedaan.”

 • Benthe: “EHBO cursus. Dat er badzitjes zijn, ze vond het badje tot die tijd maar niks! Info over draagzak/draagdoek.“

Volgende keer publiceer ik 20 antwoorden op de vraag “Welke dingen zou je anders hebben gedaan als je terugkijkt?” Wil je een seintje krijgen als de volgende blog verschijnt? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of download gratis mijn Babyuitzet Wegwijzer.