Het lijkt supergezellig. Trots je pasgeboren baby aan iedereen laten zien! Jij bent waarschijnlijk al ruim een maand met zwangerschapsverlof waardoor het misschien soms een beetje eenzaam begint te voelen. Je kijkt er naar uit als je iemand op visite krijgt. Gezellig toch?

Voor het ene stel is de kraamvisite heel leuk voor de andere een vermoeiende verplichting. Kraamvisite is inderdaad iets wat vaak als een verplichting voelt, aan beide kanten. Maar eigenlijk zou het een leuk moment voor de ouders moeten zijn. Toen mijn dochter 2 weken oud was kwam er een familie op bezoek met twee snotterende kinderen. Ze wilden de baby vasthouden maar toen ik zei dat ik dat liever niet had, keken ze me een beetje raar aan. Helaas.

Wat kan nou een gezellige kraamvisite in de weg zitten?

Ondanks dat je superblij kan zijn met je baby, ben je waarschijnlijk heel moe. Je daginvulling is verder lastig te plannen in het begin. Het dagritme van je baby is onregelmatig en je bent nog niet volledig hersteld van de bevalling. 

  • Je hebt je eigen lichaam niet op orde. Wellicht heb je zoveel pijn tijdens het plassen dat je er tranen van in je ogen krijgt. Dat gebeurde namelijk tijdens de kraamvisite bij een collega van mij. De moeder zat te huilen op de wc van pijn. Vervolgens kwam ze terug en hield ze zich in. Achteraf gezien hadden zij de kraamvisites later moeten inplannen.

  • Je baby kan tijdens de hele kraamvisite huilen.

  • Het voeden van een pasgeboren baby kan zo’n 40 minuten in beslag nemen, dus als je kraamvisite te laat of te vroeg is, kan het je hele planning verstoren. Bovendien weet je vaak niet precies wanneer jouw baby om de voeding vraagt.

  • Je baby kan overstuur raken omdat je de borstvoeding nog niet helemaal onder de knie hebt. etc.

10 antwoorden op de meeste gestelde vragen

Voor het het moment dat je er aan toe bent, heb ik hieronder 10 tips hoe je het een stuk makkelijker kan maken.

1. Hoe plan je al die kraamvisites?

Schrijf duidelijk op het geboortekaartje wat je wilt. Wil je dat mensen van te voren bellen voor een afspraak? Of zijn ze vanaf een bepaalde datum welkom? Ga je een kraamfeest organiseren? De timing van het versturen van de kaartjes kun je ook plannen. Je kunt ook een paar dagen wachten met vesturen. 

2. Wanneer plan je de kraamvisiteperiode na de bevalling?

 In Nederland zie je vaak dat mensen gelijk na de geboorte veel kraamvisites krijgen. Echter is het verstandig om de eerste dagen bij te komen en alleen maar de naaste familie te laten komen. Ik kom uit Tsjechië waar we een kraamperiode van zes weken hanteren. Die tijd is echt voor de moeder en het kind om hen rust en tijd te gunnen om elkaar te leren kennen en goed te laten hechten. In deze periode komen alleen maar de naaste familie en beste vrienden langs. Vanzelfsprekend is er geen contact met zieke en verkouden volwassenen en kinderen. De moeders vragen iedereen om handen te wassen voordat ze de baby aanraken.

3. Kraamvisite of een kraamfeest?

Heb je veel vrienden en kennissen, wil je ze allemaal ontvangen, maar is het je gewoon te veel? Denk dan na over een kraamfeest. Het heeft zeker z’n voordelen. In één keer kun je dan al die mensen ontvangen in plaats van elke zaterdag middag het huis op te ruimen voor weer een visite. Wij hebben zelf op een zaterdagavond een feest georganiseerd toen onze dochter 8 weken was. Mijn schoonouders waren er ook bij waardoor ikzelf ook gelegenheid had om met de gasten te praten. Tegen die tijd ken je ook je baby genoeg om in te kunnen schatten of het door het feest heen kan slapen. 

4. Mag je een kraamvisite afzeggen?

Schuif de beleefdheid even aan de kant. Ben je moe? Voelt het niet goed? Kraamvisite kun je altijd afzeggen. Snapt iemand het niet? Mooi meegenomen. Nu heb je een beter beeld van hem/haar. 

5. Hoe laat plan je een kraamvisite?

 Meestal ontvangen mensen één kraamvisite per dag, maximaal twee. Eén in de ochtend en één in de middag. Probeer de juiste timing te vinden. Wellicht heb je al een beetje een idee wanneer je baby zich voor de voeding meldt? Het beste moment voor de kraamvisite is net na de voeding. Last but not least: plan niet alle dagen vol met kraamvisites. Vrije dagen tussendoor zijn echt fijn.

6. Wie smeert de beschuit met muisjes?

Verdeel de taken met je partner. Wie zorgt voor de baby en wie voor de gasten? Mooie Nederlandse traditie – beschuit met muisjes. Tevens makkelijk en snel gemaakt. Alhoewel mensen meer en meer snappen dat ze ook zelf een glaasje water kunnen pakken en een beschuitje kunnen smeren. Tip: beschuitjes maak je het snelst door de muisjes in een bak met een deksel te bewaren en het met boter besmeerde beschuit erin te dopen. 

7. Kan ik hulp van een kraamvisite accepteren?

Krijg je hulp aangeboden door de visite? Ja zeggen! Ze kunnen bijvoorbeeld met het oudere kindje naar een speeltuin, een hond uitlaten of wat eten van te voren voorbereiden en meenemen.

8. Hoe lang duurt een kraamvisite?

Mensen die nog geen kinderen hebben snappen weinig van hoe je je voelt. Ze ‘zien’ je zoals vroeger, toen jullie nog uren lang gezellig bij elkaar in de huiskamer konden blijven zitten. Een kraamvisite zou eigenlijk tussen 30 minuten en maximaal een uur moeten duren. Spreek met je partner van te voren een signaal af waarmee je aangeeft dat het genoeg is geweest. Zo kan hij de visite netjes een hint geven dat jij en de baby nu eigen rust nodig hebben of gaan slapen. Anders maak je gebruik van de autoriteit van de kraamverzorgster. 

9. Wat als een kraamvisite koortslip heeft?

Zieke, verkouden mensen of mensen met een koortslip of krentenbaard zouden beter een andere datum moeten plannen, maar daar zijn ze zich helaas soms niet van bewust. Mensen die vaak een koortslip hebben kun je het van te voren vragen. Een koortslip kan voor een baby fatale gevolgen hebben.

10. Andermans kinderen op kraamvisite; is het handig?

Denk er over na of je wilt dat mensen hun kroost meenemen op kraamvisite. Het kan overweldigend zijn als je met je pasgeborene op de bank zit en de andere kinderen rennen door het huis en springen op de bank. Het ene kind is het andere niet.

Tot slot: Wees bewust van wat bij jou en je gezin past. Je mag best wel assertief zijn. Alhoewel sommigen van ons dat nog moeten leren. Vergeet niet dat lief en assertief elkaar niet uitsluiten :-)