Ik moest vorige week mijn voorruit krabben, zo koud was het :-s . Onderweg naar school zag ik enkele baby’s in een kinderwagen zonder een mutsje. Ook hele kleine kindjes in een fietsstoel hadden er geen. Bij de school zag ik nog een moeder met een baby die geen sokken of schoenen aan had. Blote voetjes en de broek was ongeveer tot onder de knietjes. Het was niet meer dan 2 graden. Zij zelf was dik ingepakt in een sjaal en warme laarzen.  

Deze ervaring bracht me tot het idee om vandaag een blog te wijden aan de zin en onzin van  verkoudheid en waarom kinderen een muts dragen. Ik heb het hier niet over een babymuts die na de geboorte wordt gegeven, maar over een dikke warme muts als het buiten koud is.

Hoe zit het met die kou en verkoudheid?

Onze ouders hebben altijd gezegd: “muts aan, handschoenen aan, sjaal aan…” Maar denk je dat je van de kou verkouden wordt of griep krijgt? Uhm…nee! Je wordt niet ziek door kou alleen. Griep en verkoudheid zijn virussen en die krijg je ‘cadeau’ van andere mensen. Tenzij… je afweersysteem perfect werkt. Je ken ze vast, die mensen op kantoor die altijd ziek zijn en die ene oom die nooit ziek is. Hoe zit het dan met die kou? Moet je je kinderen buiten zonder een jas laten rondrennen? Je voelt al aan dat dat geen goed idee is. Maar waarom dan precies? 

Als je het koud hebt, worden je bloedvaten nauwer waardoor je lichaam de afweercellen niet zo goed naar je luchtwegen kan brengen. Daar dringen virussen namelijk het eerst door. Daardoor ben je vatbaarder voor een infectie van buitenaf. Bovendien, als je het koud hebt, gebruikt je lichaam veel energie om zich warm te houden en daardoor heeft hij minder energie om een optimale weerstand te behouden. 

Waarom zijn baby’s anders dan wij? 

Bij baby’s is het nog iets ingewikkelder, omdat hun hoofd in verhouding groter is dan die van ons volwassenen. Daardoor verliezen ze verhoudingsgewijs veel meer warmte via hun hoofd. Bovendien hebben baby’s nog open fontanellen en bijna geen haar, waardoor ze nóg meer warmte verliezen. Vooral bij de pasgeboren baby’s is het belangrijk dat ze hun temperatuur op pijl houden zodat hun organen en hersenen zich optimaal kunnen ontwikkelen. 

Welke muts? 

Je hebt verschillende materialen en vormen van mutsjes. Je hebt mutsjes voor in de lente, de herfst en de wintermuts. Zorg dat de muts over de oren valt. Een strikmuts blijft beter op zijn plaats zitten, maar sommige kinderen vinden het niet fijn en trekken constant aan die strikjes. De mutsen bestaan uit vele materialen maar voor baby’s is een natuurlijk materiaal het fijnste. Vaak wordt zijde met wol gecombineerd waardoor de muts niet te dik aanvoelt maar toch lekker zacht en warm blijft.

Kortom, het is beter om kinderen aan te kleden conform het weertype en de gevolgen van kou niet te onderschatten. 

Bronnen: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/warm-aankleden-anders-word-je-ziek/