Wil je liever je baby onnodige chemicaliën besparen en weet je niet waar je op kunt letten? Vraag je je soms ook af, net als ik, wat het verschil is tussen ‘biologisch’ en ‘natuurlijk’? En vooral: wat betekenen al die verschillende keurmerken en symbolen op een verpakking? 

In deze blog probeer ik je wat handvatten en tips te geven die je kunt gebruiken als je in de winkel bent en een babyhapje, babypap, yoghurt, kip of een pak couscous wilt kopen. Dit wordt geen uitgebreide omschrijving maar meer een overzicht. Mocht je nog meer willen weten, klik dan door naar de individuele websites van de keurmerken. Deze blog gaat over voedselkeurmerken en termen.

Biologisch

‘Biologisch’ is een wettelijk term. Je mag het niet zo maar op je product zetten. Eerst moet je door een goedkeuringsproces heen van een onafhankelijke instantie. In Europa is het de Skal. Skal kent twee keurmerken: (a) Het Europees biologisch keurmerk en (b) EKO-keurmerk, die een stapje verder gaat. Hieronder volgt een beschrijving van beide keurmerken.

(a) Het Europees biologisch keurmerk

Het keurmerk laat zien dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw.

De praktische kenmerken volgens het Voedingscentrum zijn als volgt:

  • Producten moeten voor minimaal 95% uit echte biologische ingrediënten bestaan.

  • Het moet duidelijk zijn waar de ingrediënten precies vandaan komen.

  • Genetisch gemodificeerde producten zijn niet toegestaan.

  • Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt.

  • Bij de productie van vlees is rekening gehouden met dierenwelzijn.

Ecologisch

Ecologisch gaat in principe een stap verder dan biologisch. Er wordt extra rekening gehouden met water, lucht en aarde. Maar heelaas is ‘ecologisch’ nog geen wettelijk term. Er zijn geen vaste richtlijnen waaraan de producten zouden moeten voldoen om ecologisch op hun verpakking mogen zetten. 

(b) Ecologisch met het EKO-keurmerk

EKO-keurmerk is een Nederlandse stichting die iets meer eisen stelt aan de producten waarop dit keurmerk mag staan.

Bij dit keurmerk gaat het er om dat bedrijven bijdragen aan de samenleving door middel van verduurzaming. Elk jaar stelt een bedrijf twee doelen waar zij aan werkt. Denk aan minder water en meer biodiversiteit, meer sociaal beleid en minder energie, afval en minder verpakkingen. Ecologisch staat hoger dan biologisch. Dus alles wat ecologisch is, is automatisch biologisch, maar niet alles wat biologisch is automatisch ecologisch. 

Naast de keurmerken van Skal bestaan er nóg enkele termen die je soms tegen komt op productverpakkingen. Deze worden hieronder toegelicht.

Biodynamisch (Demeter)

Biodynamisch gaat nog verder dan biologisch en ecologisch. Er zijn vastgestelde normen door de organisatie Demeter International.

De voorbeelden van de extra eisen zijn als volgt:

  • Minstens 80% zelf-geproduceerd biologisch voer.

  • Er mag slechts één keer in de 5-7 jaar een bepaald gewas op hetzelfde stuk grond geteeld worden.

  • Koeien mogen hun hoorns houden en kippen hun snavel.

Natuurlijk

‘Natuurlijk’ betekent dat een product  uit de natuur komt. Maar hier is de catch: ‘natuurlijk’ is geen beschermde naam. Dat houdt in dat vrijwel elk product dat wat natuurlijke ingrediënten bevat op de verpakking ‘natuurlijk’ mag zetten. Er is ook nog een groot verschil tussen ‘100% natuurlijk’ of ‘met natuurlijke ingrediënten’ waar alleen maar een paar ingrediënten natuurlijk zijn en de rest niet. Dus let extra op bij de aankoop van producten die ‘natuurlijk’ op de verpakking zetten. Natuurlijk zegt ook niks over het productieproces. Dus als er chemische middelen, zoals pesticiden, worden gebruikt mag het nog steeds een ‘natuurlijk’ product genoemd worden. 

Organisch

Organisch betekent eigenlijk: ‘afkomstig van levende organismen’. Sommigen noemen iets organisch als een product puur natuurlijk is en zonder chemische toevoegingen. Anderen gebruiken de Engelse term ‘organic’. Maar het is geen officieel keurmerk, waardoor organisch niet per se biologisch betekent. Let dus op de bovengenoemde keurmerken van Skal als je een echt biologisch product wilt kopen.

Duurzaam

De term ‘duurzaam’ zit ongeveer in hetzelfde schuitje als ‘organisch’, want er is geen officieel keurmerk voor duurzaam. Duurzaam betekent ‘lang meegaan’. Duurzame producten houden dus rekening met de volgende generaties en houden rekening met de mens, natuur en milieu. Maar nogmaals, er zijn geen richtlijnen waaraan deze producten zouden moeten voldoen. Daarom moet je ook hier extra opletten. 

Puur

‘Puur’ kan iedereen op zijn verpakking plaatsen. Het betreft geen enkel keurmerk of wat dan ook. Zoek daarom naar andere keurmerken. 

Mijn volgende blog gaat over het werkelijk verschil tussen biologische producten van een biowinkel en een supermarkt. Koop jij biologische producten voor je kind? Laat het weten in de Facebook poll van Ladies & Babies.